Outcross in meer detail 

Om te begrijpen waarom outcross een belangrijke fokstrategie is, is het van belang om een beetje meer te weten over inteelt, overerving en outcross fokken.

 Het ontstaan van een genetisch defect door inteelt

Hoe ontstaan genetische defecten door inteelt?

Zie de figuur hiernaast. Gezonde 'genen' zijn groen weergegeven, 'genen' met een 'foutje' zijn rood.

De grootouder in het midden is de gezamenlijke voorouder van de ouders. In dit voorbeeld zijn de ouders dus halfbroer en halfzus. De pup heeft hier van beide ouders het foute gen geërfd en zal dus 100% kans hebben op een gendefect.

Het is dus van belang om te zorgen dat ouders niet verwant zijn; aangezien dit praktisch onmogelijk is bij een ras als de Chodsky Pes, kan er alleen door het kruisen met andere rassen (=outcross)  weer nieuw bloed in het ras komen. 

Meer info? zie ook https://www.dogsconnected.nl/fokbeleid/inteelt

Outcross fokken

Fokkers spreken van generaties in termen van F-getallen. Het 1e ouderkoppel wordt vaak P genoemd, de eerstvolgende generatie F1, de generatie daarna F2 en zo verder.

Bij het fokken middels outcross wordt dus in het P-koppel een ander hondenras gekruist met het doelras. In ons geval hebben regelmatig de Altdeutsche hütehund x Chodsky Pes gekruist, maar ook Oud Duitse herder en Hollandse herder.

Daarna zijn er meerdere manieren om richting de vervolggeneraties te gaan. Het voorbeeld hiernaast van de Saarloos wolfshond laat een pure backcross strategie zien, waarbij iedere generatie outcross pup weer wordt (terug)gekruist met een 'raszuivere' Saarloos wolfshond.

Dus P-koppel is rashond x ander ras, F1= outcross 1e generatie x rashond, F2 2e generatie x rashond en zo verder.

Maar er zijn ook andere strategieën. Zo kan er ook met de F1 pup nogmaals een outcross met een ander ras gedaan worden om de terugkeer van genetische afwijkingen nog verder terug te dringen. Het krachtigst is het kruisen met een andere rasgroep uit de cirkel van Parker (zie link).  Dan kost het wat meer generaties om terug te komen op de rasstandaard.

Voor meer toelichting over fokstrategieën met outcross zie:

https://www.dogsconnected.nl/assets/fokstrategieen-met-outcross.pdf